Unde radio misterioase din afara galaxiei ar putea fi semne ale existenței extratereștrilor

de: Andrada Bonea
01 04. 2015
extraterestri-explozii radio

Oamenii de știință caută de mult timp dovezi ale existenței extratereștrilor. În completarea celor adunate în ultima perioadă, cercetătorii au identificat unde radio misterioase provenite din afara galaxiei.

Exploziile de unde radio par să aibă un ritm exact, matematic. Acest lucru ne dă de înțeles fie că au loc niște fenomene fizice stranii în spațiul cosmic, fie că exploziile sunt artificiale, adică produse de tehnologie umană sau extraterestră. Telescoapele au detectat așa numitele explozii rapide de unde radio (FRB, în engleză: fast radio bursts) încă din 2001.

Durata lor e de o milisecundă și erup cu o energie comparativă cu cea eliberată de Soare într-o lună. Au fost detectate 10 astfel de explozii, cea mai recentă fiind în 2014, când telescopul Parkes din Australia a surprins-o în plină acțiune. Nu se știe ce anume cauzează fenomenul, dar durata lor indică proveniența de la o sursă de dimensiuni mici. Așadar, stelele obișnuite ies din calcul. De asemenea, se crede că provin din afara galaxiei noastre, notează NewScientist.

Pentru a calcula distanța pe care exploziile o “parcurg”, astronomii folosesc un concept numit măsura de dispersie. Fiecare explozie acoperă o serie de frecvențe radio, comparativ cu ceea ce se întâmplă pe Pământ când mai multe posturi radio difuzează aceeași piesă. Electronii din spațiu împrăștie și întârzie radiația, astfel încât undele de frecvență înaltă traversează spațiul mai repede decât cele de frecvență redusă.

Ce „trucuri” au folosit cercetătorii pentru a identifica undele

Michael Hippke și John Learned au descoperit că măsurătorile de dispersie ale celor 10 explozii sunt multiple de un singur număr: 187,5. Această precizie ar implica cinci surse ale exploziilor, toate la distanțe apropiate de Pământ. O altă explicație ar fi că FRB-urile provin de la un grup de corpuri din raza Căii Lactee.

Aceștia mai menționează că este o șansă de 1 la 2.000 ca precizia exploziilor să fie o simplă coincidență. Obiectele cosmice ar putea, printr-un procedeu natural, dar necunoscut, să producă dispersii într-un ritm regulat. Este cunoscut că pulsarii (n.red.: stele foarte mici, rămășițe ale unei stele care a făcut implozie) emit explozii de unde radio, dar nu cu atâta putere precum FRB-urile. Mai există și varianta ca telescoapele să adune dovezi ale tehnologiei umane, posibil de la sateliți spioni. Cercetătorii susțin totuși că o sursă artificială trebuie luată în mod clar în considerare.

Maura McLaughin de la Universitatea din Virginia de Vest subliniază faptul că este necesară o cantitate mare de energie pentru emite un semnal capabil să traverseze multe frecvențe. Dacă exploziile vin din afara galaxiei, ar trebui să fie încărcate de energie pentru a ajunge atât de departe. Ființele care emit o astfel de putere energetică ar trebui să facă parte dintr-o civilizație mult mai evoluată decât omenirea, explică McLaughin.